Foto: Pexels
Text: Maja Frick

Det finns egentligen lika många modestilar som det finns människor. Alla har sin egen unika stil, men det finns några samlingsnamn för de mest populära stilarna. Oftast har man en blandning av allt och bara för att man har en stil behöver man inte hålla sig strikt till den. Men alla kan inspireras av dessa stilar och sen skapa sin egen. Gå all in eller välj ut delar och sätt på dig det du tycker är snyggt och bekvämt att ha.

Modern stil

Vad som är en modern stil varierar otroligt mycket. Ena dagen kan det vara en typ av kläder och den andra en annan typ. Till exempel kan det som var modernt på 80- och 90-talet vara helt omodernt idag. För att ta reda på vad som är modernt just nu kan man kika runt i butiker och se vilka stil och typ av mode som är populärt. Många butiker och varumärken inspireras av det som visa upp på catwalken.

Vintage stil

Denna stil går tillbaka i tiden och gör det som var populärt då populärt igen. Stilen innebär äldre kläder men som har bra kvalité. Kläderna ska vara minst 25 år gamla och välbehållna. Detta är ett hållbart och ibland billigare sätt att klä sig. Här kan du välja bland modet från olika tidsepoker, utan att du behöver spendera hela din plånbok.

Goth stil

Denna stil har grund i musikstilen goth och fokuserar på symbolism och känslor. Den har inspirerats av punken, medeltiden, och gotiken. Här handlar det om de individuella valen och det finns inga specifika ramar för stilen, förutom mörka färger (oftast svart) och dramatiska sminkningar.

Rockig Stil

För att anamma denna stil behöver du inte lyssna på rockmusik. Det är du som bestämmer hur din rockstil ska utformas och kan anpassas beroende på vem du är som person. Stilen har aldrig lämnat modevärlden och kan hittas i alla åldrar. Typiskt för stilen är läder, kedjor, trasiga jeans, nitar och skinnjackor. Andra klassiker är t-shirten med tryck och bandlinnen.

Punkig Stil

Punk är också en musikstil som har blivit en modestil. Det började som en motpol mot det kommersiella och hyllade arbetarklassen och DIY-rörelsen. Trasiga jeans, läderjackor, t-shirts, kängor och liknande är typiskt för punk. Bandet Ebba Grön möjliggjorde punkstilens genombrott i Sverige och finns fortfarande kvar. Det finns många olika varianter av stilen då den grundas av Do It Yourself-projekt och individualism.

Bohemisk stil

Det typiska för denna stil är löst sittande kläder, stor mönster, accessoarer och mjukt material. Stilen kan synas lite här och var och speciellt på sommaren. Det kan vara svårt att förklara vad en bohemisk stil är, men många liknar den med en “hippe”- och “flummig” stil. Detta för att stilen ofta hittar inspiration från 70-talet där utsvängda byxor, linnematerial, lösa klänningar och broderade tunikor var populärt.

Hipster stil

Redan på 1940-talet kom hisptervevan, men det var först på 2010-talet som den fick uppmärksamhet, i alla fall i Sverige. Stilen innebär mer än bara kläder, det är en hel livsstil och innebär ofta ens värderingar. En klassisk hipster ses ofta med hipster-mustasch, en löst sittande flanellskjorta och en tygpåse hängandes på axeln. Stilen är både lätt och svår att förklara och innebär ofta många olika typer av individer. Det som är den viktigaste gemensamma nämnaren är autenciteten. Hipstern är autentisk och vill att kläderna ska spegla det istället för att vara en fasad.

Preppy stil

Även detta är mer en livsstil än klädstil. Här utstrålas en priviligerad stil och fullbordas ofta av accessoarer. Kläderna är stilrena och enkla. Ofta enfärgade plagg eller eventuellt ett enkelt mönster. Stilen innehåller plagg som alltid kommer att var i mode. Cardigans, blusar, pikétröjor och kostymer är typiska plagg och syns ofta i ljusgrått, vitt och marinblått.   Accessoarer som är i neutrala färger och kan matchas med många olika outfits är det som gäller, men de ska vara stilrena och inte innehålla för mycket detaljer.

Drömmer du om en karriär i modebranschen? Läs mer om vår kurs här