Alla som skapar, formar eller är kreatörer på ett eller annat sätt känner igen uttrycket kreativ block. När man ska ta fram något, men huvudet är helt blankt. Frustrerande och stressande. Därför har vi på Innovative Fashion Management listat sju olika sätt att ta sig ur. Vilket sätt funkar bäst för dig?

Diamanten/loppor
Skapa en loppa och fyll den med olika klädesplagg eller färger och försök kombinera dem. Låt den bestämma dagens outfit, mönster eller färgkombinationer. Lekar man gjorde som barn kan vara till nytta när det gäller att låsa upp ens inre kreativitet.

Klädbyte 
Rapparen Macklemore sjunger i låten Thrift Shop att ”one man’s trash another man’s treasure”. Något som är värdelöst för någon är värdefullt för någon annan. Det gäller även inom modeindustrin. Det är smidigt att skänka dina kläder till second hand eller lägga ut dem till försäljning, men det är ännu roligare att få något tillbaka. Plagg mot plagg. Klädbytardag. Exempelvis med ett kompisgäng som har minst lika bra stil som du själv. Lite som på julafton, det är roligare att ge bort än att få. Men det är ju inte helt fy skam att få heller. Det är dessutom en liten egoboost att se dina vänner halvt bråka om dina plagg och snygga stil. Och att få in nya, friska fläktar till garderoben.

Naturpromenad
Det är bevisat att promenader frigör mycket tankar och idéer i våra hjärnor. Beroende var du bor, så är en promenad i naturen, vid vattnet eller andra lugnare ställen väldigt bra för kreativa blockeringar. För den som bor i innerstaden kan fönstershopping även hjälpa. Strosandes eller i rask takt, vad som funkar bäst för dig. Ge det 30-60 minuter och du ska se att idéer börjar formas i huvudet.

Pinterest:a 
Vår allas favoritkälla att hämta inspiration ifrån. Pinterest. Skapa mappar, moodboards eller bara spendera tid till att hämta inspiration. Här finns alla verk och skapelser samlade. Vare säg det gäller outfits, konst eller DYI. Allt finns på Pinterest. Så behöver du inspiration, tidsfördriv eller bara lite nya vindar: This is the place. 

Rita vik-gubbe
Ännu en känd barnlek som funkar även idag. Ni behöver vara mer än en person. Leken går ut på att måla varsin kroppsdel och sedan vika pappret. Första personen ritar huvudet, och viker sedan så nästa person inte ser, och fortsätter med överdelen. Här är det fritt fram att ta ur svängarna rejält. Hattar, smycken, toppar, väskor, skor och nederdel. Ingen accessoar eller klädesplagg är för spårat. När hela kroppen är ritad så vecklar ni ut pappret och tittar på mästerverket. Förhoppningsvis väcker detta kreativiteten inombords. Om inte annat så är det ett roligt och annorlunda tidsfördriv, som går att göra under längre transportsträckor eller hemma.

RuPaul’s Drag Race
Vad inspirerar mer än denna färgstarka show? Kläder, skor, smink, hår, accessoarer. De tar modebranschen till nästa nivå. The more, the merrier är mottot. För den som befinner sig i en kreativ blockering är det här det perfekta sättet att bryta sig ur. Varje avsnitt går ut på att alla dragqueens får ett tema eller challenge att stajla sig efter. Det är urballat, galet och genialt.

Konceptet är att deltagarna får en designchallenge och skapa någonting från grunden med valfria material och textilier. Stilen kallas för Camp. Ett uttryck som syftar på kulturell stil och förknippas oftast med ”överdriven”, på ett positivt sätt. Det har vanligtvis humoristiska eller ironiska inslag. Programmet inspirerar tittare till att våga vara sig själva och ta ut svängarna i klädesväg och identitet. Det utmanar och bryter stereotypiska könsroller och -normer. Allt går ut på att bejaka sitt alter ego, till 200%. Ens kreativitet är allt annat än stillastående och hamnar överallt förutom ”inside the box”. 

Scrapbooking 
På secondhand finns en hel del gamla tidningar som säljs billigt. Hitta inspirerande looks eller sätt ihop dina egna genom lite klipp-och-klistring. Skapa dina egna moodboards eller tavlor till rummet. Det bästa sättet att skapa kreativitet är att omge sig med. Förvandla ditt rum eller skrivbord till en galen ”blomrabatt”, där kreativitet kan växa som ogräs. Detta kan du även göra med material som t.ex. godispapper eller något annat spännande. Ta en titt på kreatören Gab bois (gabbois@Instagram) exempelvis, vad man kan göra för att skapa något nytt med vilket material som helst.