Muslimskt mode är en växande, global industri inom modevärlden. Kläddesignern Iman Aldebe arbetar med att modernisera det muslimska modet och sprida det till en bredare målgrupp; både muslimer och icke-muslimer. Hon har formgivit den svenska polisuniformens officiella slöja och designat arbetskläder för muslimska kvinnor inom brandkår, militär och sjukvård. År 2016 sommarpratade hon i P1, bland annat om sin barndom, karriär och hur det är att bära huvudduk i Sverige. Hennes plagg säljs världen över, bland annat i NYC, Dubai och Stockholm.

Vi på Innovative Fashion Management intervjuade Iman om hennes liv i modevärlden. Hur kom hon in i branschen, vad är det bästa och svåraste, hur ser hon på framtiden. Nyhetskanalen Al Jazeera kallar henne Sveriges hijabista. Ett ord som är belagt i svenska språket sedan år 2014 och är en typ av fashionista; en muslimsk kvinna som har lika mycket koll på modet som på islams regler, och kombinerar det senaste modet med sina klädesplagg. En stilikon som utmanar omvärldens stereotypa bild av hur en kvinna som är muslim och bär slöja ser ut. Läs & inspireras!

  • Hur kom du in i modevärlden? Har det alltid varit en dröm eller något du kom in på senare i livet?
    Jag bestämde mig för att modernisera muslimskt mode redan som 6-åring. Jag visade ivrigt mina skisser för ABC rapport (hette det då) som var på besök hemma hos oss för att intervjua min far, som var Sveriges muslimska ordförande och politiker inför något aktuellt ämne som muslim. Skisser visade moderna, muslimska plagg för kvinnor och var feminina och färgglada. Modet som min mamma och hennes vänninor bar, som var beslöjade, var dova och säckiga plagg. Enorma fyrkantiga sjalar vek de och strök på mitten. De höll ihop sjalarna med stora säkerhetsnålar som lämnade stora sår under hakan. Jag ville synliggöra kvinnor genom modet och inte få dem att känna sig osynliga. Det skulle jag komma att förändra, tänkte jag, och gjorde sedan vid 15 års ålder.

  • Vad är det bästa med att arbeta i modebranschen? 
    Att bryta normer att våga ta plats som ickevit-designer. Bana vägen för något nytt som gör skillnad för många på riktigt. Man kan använda sin röst och politiska verktyg genom mode, man kommer lättare undan med det då. För vem kan riktigt hata på konst och mode?

  • Vad är den tuffaste utmaningen med att arbeta i modebranschen?
    Rasism och islamofobi i en etniskt svensk modevärld som tror att ens verk är en tillfällig modefluga.

  • Idag används huvudbonader inom high fashion, men så har det inte alltid varit. Hur var det att vara den första i Sverige som införde hijab i modebranschen?
    Det var ett naturligt steg under 2000-talet att synliggöra kvinnor genom mode. Genom att skapa bekväma och moderna plagg för muslimska kvinnor underlättade det för dem att få ett jobb, vilket var ännu svårare som beslöjad kvinna från 70-talet och framåt.

  • Var fick du kraft och inspiration ifrån som ung?
    Jag växte upp utan musikkanaler som många andra gjorde. Vi läste dagspressen vid frukostbordet och diskuterade lösningar på minoritetsproblem för att skapa en bättre värld där man bygger broar mellan ”vi” och ”dem”.

  • Var hämtar du inspiration ifrån idag? Hur tar du dig ut en kreativ block?
    Jag brukar oftast gå till tygaffären innan jag syr för att gå in mest inspiration, udda butiker som järnhandeln, porslinsbutiker, second hand butiker, byggvaruhus kickar igång min kreativitet. Ju uddare butiker desto bättre.

  • Mötte du mycket motstånd och fördomar?
    Att starta bolag som ung var inte var direkt något man som kvinna, utländsk och dessutom muslim uppmuntrades till av myndigheter m.m. Det klappades mycket på huvudet där kan blev kallad ”Lilla kvinna, ska du inte vänta 5 år till med att starta bolag?” Det gällde även när jag fyllt 18 år.

  • Hur ser din arbetsdag ut som designer? 
    Jag är mest produktiv på förmiddagen och under kvällstid. Därför sitter jag oftast med det administrativa och bokar in intervjuer eller möten under eftermiddagen där kreativiteten inte alltid flödar. Tar min kaffekopp, utan frukost, och syr på privatbeställningar av handsydda turbaner, plagg och religiösa arbetsslöjor till arbetsuniformer, nationellt som internationellt.

  • Vad är ditt bästa tips till andra som bär hijab som vill arbeta i modebranschen? 
    Att inte låta sitt verk bemötas som en ”modefluga” som snart dör ut. Lyssna på din magkänsla och jobba med de verktyg du har och utgå därefter. Fråga gärna om hjälp. Man glömmer hur människor med olika kompetenser är villiga att hjälpa andra att nå sina mål. Tro på dig själv och bygg ett nätverk. Jämför dig inte med någon utan fokusera på det du är bra på och försöka göra så många fel du kan för att kunna utöka din kompetens. Brister går att fila på. Man kan alltid göra om och göra rätt.

  • Hur ser du på hållbarhet inom ditt modeskapande? Är det något du prioriterar? 
    Min första kollektion var ekologisk och hette Eco Luxury Collection. Plaggen kunde man vrida och vända på så att de var lediga, och även festliga om så önskades, p.g.a. miljötänk. Handsydd kollektion besparar miljön en hel del även transportutsläpp m.m.

  • Du lanserade den svenska polisens hijab. Så coolt, och viktigt! Hur såg processen ut? 
    Det jag skulle tänka på under framställningen av polisslöjan var säkerheten kring formgivningen av slöjan och regleringen av säkerheten, för personen som ska bära polisslöjan. Det fick inte vara för mycket tyg runt halsen så att personen inte kvävs ifall hon skulle hamna i en utsatt situation med t.ex. en brottsling. Inte heller några nålar och dylikt som kan skada poliskvinnan. Polisslöjan var i två delar som jag sydde ihop med en egen del, för plats för håret som knyts upp.

  • Vad är dina framtidsspaningar på kommande/framtida mode? 
    Jag har länge känt på mig att allt mer plagg av naturligt material kommer att bli det vanliga. T.ex. skinn överges för organiskt material, som exempelvis apelsiner eller vindruvor. Med större investeringar kan designers klara av extrakostnaderna som följer med ett organiskt material och good-will-tänk, samt eftersträva ett varumärke som är miljömedvetet. En spaning är även elektricitet i plagg eller plagg som byter färg/mönster efter beröring. Eller att man kommer kunna ladda upp mobiltelefoner och Airpods genom plaggen man har på sig. Multifunktionella och miljövänliga plagg är framtiden.

  • Om du får drömma fritt, hur klär sig folk om 10 år? Och om 50 år?
    Om 10 år finns material som skyddar mot fysiskt våld, mot kulor från vapen, knivhugg och liknande. Om 50 år finns det kläder som ändras efter väderlek och ljus/mörker. Som har inbyggd elektricitet. Bekväma, säkra, miljövänliga och multifunktionella kläder.

  • Vad är ditt bästa tips för någon som vill arbeta med liknande det du gör/med mode?
    Att lyssna på sin magkänsla och våga be om hjälp. Bygg ett starkt nätverk med folk från olika branscher. Ta hjälp av virtuell assistans och praktikanter online som gärna hjälper till för att få erfarenhet inom exempelvis branschen man jobbar med.

  • Vad är du stoltast över i din karriär? 
    Att jag vågade bana vägen för muslimskt mode som idag är en miljardindustri.

  • Vad är din nästa milstolpe i karriären? 
    Att starta en Franchise med Happy Turbans internationellt. Utöka tillverkningen och försäljningen av religiösa huvudbonader och arbetsuniformer nationellt och internationellt. Gör om hemsidan just nu för heminredning, Accessoarer, plagg som symboliserar aktuella världshändelser i form av eget tryck lanseras snart på hemsidan, samt handsydda huvudbonader och klädkollektion för kvinnor, män och barn.

Tack för dina svar! Du är en stor inspiration.
Tack!