Idag är modevisningar och catwalks en stor del av modebranschen. Det är en naturlig del av kollektioners lanseringar, och förvandlas allt mer till en konstform. Men hur uppkom catwalks, och varför kallas de för det? Vi på Innovative Fashion Management har djupdykt i historian och tagit reda på detta.

Ordet catwalk betyder ursprungligen “hög och mycket smal bro”. Exempelvis byggställningen runt höghus och skyskrapor som byggarbetare går på kallas för catwalk. Men det kallas även den gång som modeller går på under modevisningar. En “bro” som är upphöjd i jämförelse med publiken, och är oftast rätt smal. Själva namnet uppkom på 1880-talet, efter fartygs katter. Katternas försiktiga och finstämda promenad längs smala och sluttande banor på fartyg.

Modeshower går tillbaka till 1860-talet, då den engelska modedesignern Charles Frederick Worth gjorde något banbrytande i Paris. Han bytte ut skyltdockorna mot riktiga modeller när han skulle visa sina skapelser. Detta spreds sedan till städer som London och New York. Showerna var ofta för små och för potentiella köpare. Det fanns en stor rädsla för kopiering av designerns verk, så därför förbjöds fotografering.

Efter andra världskriget förändrades det, och modevärlden. Modehus öppnade upp för allmänheten och försökte locka in dem. Christian Dior blev en av modeikonerna under den här tiden, när han visade upp sina plagg på Paris första fashion show, år 1947.

Det senaste seklet har catwalkens utvecklats och omvandlats. Designer Karl Lagerfeld är känd för sina designs, men även för att ha tagit catwalken till nya nivåer. På en flygplatsterminal och matbutik. Till och med Kinesiska muren. Idag är det givet att få fotografera utan rädsla för plagiat, vilket gör att modevisningarna kan ses av fler än dem som befinner sig på plats. Det började som privata tillställningar, och är idag världsfenomen. Modellerna ramlar, bär plagg som platsar på konstutställning och tar sig fram i olika väderlekar. Genom alla tider har konst och mode gått i hand i hand, och lär fortsätta göra det i all evighet.

Frågan är: Vad händer i framtiden när digitaliseringen och AI:n kommer in i bilden? Det återstår att se. Vissa modeller har redan bytts ut mot fiktiva karaktärer som bär plaggen. Spännande blir det oavsett! Och är glada att ta del, och kanske till och med vara en del av det.