Foto: Niclas Liedberg, Pixprovider AB (press)
Text: Maja Frick

Tidigare har vi gjort en intervju med Björn Borgs CEO, Henrik Bunge. Nu har vi även pratat med Lisa Udd, Management Assistant på Björn Borg. Lisa har lång erfarenhet av modebranschen och hur det är att arbeta som Management Assistant. Tidigare jobbade hon på Peak Performance, även där tillsammans med Henrik. Men hur har hennes resa sett ut? Vad är hennes arbetsuppgifter? Har hon sett någon förändring i modebranschen sen hon startade? Detta och mycket mer pratade vi med henne om. 

Lisas resa in till modebranschen började för många år sedan, redan under hennes gymnasieutbildning. Under hennes sista år på gymnasiet hade hon praktik varannan vecka på en boutiqe som hette Nam-Nam på Stureplan i Stockholm. De hade egen tillverkning, kläderna designades av ägarinnan och syddes upp på ett skrädderi i Stockholm. De sålde även handgjorda skor som tillverkades av en italienare bosatt i London. Efter praktiken blev hon anställd av butiken och jobbade där i drygt ett år. På fritiden tillverkade hon egna kläder och köpte second hand som hon själv sydde om. Hon var alltså väldigt intresserad av mode på den tiden. 

– Jag var väldigt förtjust i Italien på den tiden. Så jag åkte till Italien och jobbade som barnflicka och studerade italienska. Där gjorde jag även lite fotojobb och reklamfilm för ett italienskt klädmärke. När jag kom hem hade jag en lång paus i min karriär inom modebranschen. Bland annat jobbade jag på en arbetsgivarorganisation inom byggvärlden i 30 år tills jag blev headhuntad av Henrik Bunge som då var VD på Peak Performance. På Peak Performance jobbade jag i två år och sen följde jag med Henrik till Björn Borg och där har jag nu jobbat i sex år. 

Hon började direkt som Henriks assistent på Peak Performance och berättar att det var väldigt läskigt. Hon var över 50 år och hade då ett jobb som hon trivdes bra med. Lisa hade precis fått reda på att hon hade chans att bli chef på det företag hon jobbade på. Den möjligheten trodde hon inte att hon skulle få då hon inte är en van ledare och är ganska konflikträdd. Men hon var nyfiken och efter att ha jobbat på samma organisation i 30 år så tyckte hon att det var väldigt lockande att prova något nytt. 

– Jag tycker väldigt mycket om Peak Performance, jag kände stolthet för varumärket och jag har aldrig ångrat mig att jag bytte. 

Bytet av bransch var en utmaning men också väldigt lärorikt

Den allra största utmaningen för Lisa har varit att byta bransch. Från 30 år inom byggbranschen med svenska som primära språk till ett vinstdrivande företag i modebranschen med engelska som koncernspråk. 

– Jag minns mina första ledningsgruppsmöten med skräckblandad förtjusning. Jag skulle skriva minnesanteckningar och det var så mycket jag inte förstod, så mycket förkortningar och branschspecifika begrepp. Mötena handlade ju om allt från resultat- och balansräkningar till detaljer om blixtlås och kemikalier i kläder, saker som jag aldrig hört talas om. Så efter varje ledningsgruppsmöte började jag alltid med att googla förkortningar. Men det var jätteroligt då jag tycker om utmaningar och att få lära mig massa nya saker. Jag känner att min engelska har blivit så mycket bättre de senaste åren och att jag har blivit ganska bekväm i det.
Hon berättar att gå från Peak Performance till Björn Borg var inte lika utmanande. Då visste hon vem Henrik var och han visste vem hon var. Han ville att Lisa skulle följa med honom till Björn Borg. Alltså visste hon att han tyckte om att jobba med henne och de hade hunnit bygga upp en relation. Men det var ändå nya system, produkter och kollegor, men Lisa tycker att det ändå kändes mindre läskigt. I det bytet kände hon igen förkortningar som S/S 21 (Spring/Summer 2021), vilket hon inte gjorde när hon jobbade inom byggbranschen. Hon har gjort en förkortningslista och brukar erbjuda den till nyanställda hos Björn Borg som inte kommer från modebranschen. 

En annan utmaning som Management Assistant är att bygga upp förtroende hos personalen. Oron att man ska “skvallra” till chefen kan göra att man inte blir medbjuden på olika aktiviteter utanför arbetstid. För Lisa är det en självklarhet att inte skvallra åt något håll, varken för chefen om de anställda eller för de anställda om chefen. Dels på grund av detta har hon har fått förtroende både hos personalen och Henrik. 

Lisa har lärt sig väldigt mycket av sina erfarenheter och dessa år, både på Peak Performance och Björn Borg. Framförallt har hon förstått hur viktigt och kul det är att jobba med en ledning som hon beundrar och att hon tycker om det sättet som företaget drivs på. 

– Henrik har en filosofi att bygga företag genom människor, att knyta rätt människor till sig och att alla ska vara den bästa versionen av sig själv. Och är man den bästa versionen av sig själv så kommer resultaten och man presterar som bäst. För att vi ska må bra och utvecklas så behövs en balans. Det jobbar vi mycket med genom något som vi kallar för balansvågen, att vi alla ska träna, äta, återhämta oss och ha bra relationer. Bland annat har vi obligatorisk sportshour där vi tränar tillsammans en gång i veckan. Förr var det fysiskt tillsammans men nu i och med pandemin är det på IG-TV. Vi har även utbildningar i stresshantering, kostföreläsningar, meditation och lite till. Helt fantastiskt! 

Varierande arbetsuppgifter

Som Management Assistant jobbar hon nära Henrik och äger hans kalender. Vilket till exempel betyder att så fort någon vill ha ett möte med honom så kontaktar de henne eller om de kontaktar Henrik så vidarebefordrar han det till henne, och hon får hitta tider och platser som passar alla. Han är väldigt populär och det är många som vill träffa honom så Lisa berättar att det blir ganska mycket att göra. 

– Vi har även  mycket uppföljningsmöten eftersom att vi jobbar med Performance Management. Så alla som direktrapporterar till Henrik har en timme tillsammans med honom varje månad där man pratar om sina mål som man har satt upp i början av året och följer upp dem. Så det är mycket kalenderpusslande för Henrik, till exempel så är hela november månad fullbokad för honom redan vid årets början. Ibland blir det ju också så att någonting händer och jag behöver planera om hela hans kalender. 

Lisa jobbar även mycket med årsplanering inför nästkommande år och arbetet startar senast i augusti. Ledningsgruppsmöten, strategiseminarier, budgetmöten, ledarskapsutbildningar, landschefsmöten och mycket mer ska planeras in under året. Styrelsekalendern däremot planeras för två år i framtiden. Det är alltid lättare att vara tidigt ute med mötesplanering, då många kalendrar fortfarande är relativt tomma. 

Hon är även en del av ledningsgruppen och de har elva möten och två strategi konferenser om året. Det är Lisa som kommer med förslag på agenda till Henrik. Den innehåller saker som hon har snappat upp eller som någon har talat om för henne att de borde prata om. Vid mötena skriver hon  minnesanteckningar och följer upp det de som har beslutats. För att effektivisera detta har hon gjort ett verktyg för att de ska kunna se status på de saker som de har bestämt ska göras.

– I vanliga fall bokar jag mycket resor då Henrik reser en hel del. Jag gör Henriks räkningar och attesterar tidrapporter och reseräkningar i hans ställe. Jag har kontakt med vår utländska ordförande, hjälper honom med planering och att boka resor. Jag jobbar också med vår bolagsstämma som är en ny erfarenhet för mig. Jag har aldrig tidigare jobbat på ett börsnoterat företag och då är det lite speciellt att  tänka på att börspåverkande information måste hållas hemlig inför kvartalsrapporter. 

Lisas arbetsuppgifter slutar inte där, utan hon är även IR-kontakt (investor relation) som innebär att planera in företagspresentationer för investerare som kontaktar henne och att se till att det finns presentationer inplanerade vid kvartalsboksluten. Tillsammans med bolagsjuristen har Lisa byggt upp strukturen i avtalshanteringenssystemet och hjälper till att registrera avtal. Lisa skrattar när hon berättar att det är lite av allt möjligt som ingår i hennes arbetsuppgifter. 

Sportkläder blir en del av vardagslivet

Modebranschen har utvecklats sen Lisa började i den. För några år sedan började man se mer och mer träningskläder utanför gymmet. Allt oftare kombineras träningskläder med vardags- och festkläder. Pandemin har påskyndat processen och idag är det inte alls ovanligt att se bekväma, men snygga, kläder mitt i city. Det är så skönt att arbeta på ett sportmodeföretag där det alltid är accepterat att ha träningskläder på sig. Praktiskt att sätta på sig träningskläder på sig på morgonen, träna på lunchen och sen duscha och sätta på sig andra kläder. På andra företag hade det nog inte varit lika accepterat. 

Lisa är själv intresserad av mode, men tror hon att det är viktigt att jobba på ett företag i modebranschen? På just Björn Borg tror hon att det är viktigare att tycka om att träna.  

– Vår arena är att binda ihop just sport och mode, att tillverka sportkläder med en fashion edge. Vår kreativa chef Andreas Gran uttrycker det på ett bra sätt: “Man ska inte behöva lämna sitt jag i omklädningsrummet bara för att man går och tränar”. Om man är en modeintresserad person så är det ännu viktigare att inte behöva avvika från “sin identitet”. Om man däremot jobbar på en modekoncern med flera tusen anställda och med till exempel ekonomi så kanske man inte behöver vara lika modeintresserad. Men jag tycker ändå att det är viktigt att vara intresserad av mode om man jobbar på ett traditionellt modeföretag, då blir det roligare och lättare att förstå saker. 

Det bästa med Lisas jobb och hennes bästa tips

Det bästa med Lisas jobb är att jobba med hennes chef, Henrik. Han är fantastisk och får henne att skratta varje dag. Hon beundrar och ser upp till honom och är på Björn Borg för att avlasta honom så att han kan jobba med det som han är bra på. Arbetet är mycket omväxlande och hon får ofta hantera oväntade saker om hon aldrig gjort förut. Hon brukar säga att hon jobbar med allt från biltvätt till uppföljning av affärsplaner. Varje dag är en utmaning och därför är varje dag rolig. 

– På Björn Borg jobbar vi väldigt hårt och mycket men vi unnar oss också att ha kul tillsammans. PÅ vintern har vi till exempel pulkarace, då vi delas in i heat, springer upp för skidbacken och åker pulka ned. När vi har säljkonferenser har vi alltid en fysisk aktivitet som kan vara ganska tuff men som ofta avslutas med något galet och roligt, som havsbad i november. Man får verkligen känna på sina rädslor men också känna en härlig eufori efteråt. 

Lisas bästa tips till den som vill jobba inom modebranschen är att hitta ett varumärke som man tycker om och är stolt över. Sen hon började jobba med Henrik har hon förstått att det är viktigt att hitta en verksamhetsledare som leder ett företag på ett sätt man tycker är bra. Hon tipsar också om att våga kontakta företag och försök få in foten. Hos Björn Borg är det till exempel många som hör av sig och frågar om de får vara med på deras sportshours. Ett tips är därför att hitta ett sätt att närma sig det företag man vill jobba på och vara envis. 

– Man ska inte vara rädd för att ta en annan tjänst på ett företag man vill komma in på. Att ta sig an en annan uppgift än den man tänkt sig. Visa framfötterna och sök sedan andra tjänster när de vet vem man är. Många företag jobbar numera enligt principen “first who then what”, alltså att knyta till sig rätt personer och sedan bestämma vad arbetsuppgiften blir. Så börja med att visa vem du är och vad du är bra på så löser sig resten. Våga tro på sig själv att man kan bli bäst på något man inte har testat innan. 

Drömmer du om en karriär i modebranschen? Läs mer om vår kurs här