Möt den kreativa “firstmover” Manon Bisgaard som kommer att ändra våra konsumtionsmönster.

I artikelserien ”Fashion Freshmen” fokuserar vi på nya ansikten i modebranschen. I det här inlägget pratade vi med firstmover Manon, som tidigare deltog i Innovativ Fashion Management och drömmer om att skapa ett hållbart varumärke.

Manon är en utbildad kläddesigner som specialiserar sig på hållbarhet. Hon drömmer om att skapa ett hållbart varumärke som hjälper till att ändra nuvarande konsumtionsmönster. Genom att vara transparent med materialval, produktion etc. Manon hoppas kunna ändra människors konsumentvanor och ändra sättet att se kläder på idag.

“Visionen är att skapa ett hållbart streetwear-märke som kan förändra människors uppfattning om klädproduktion och våra nuvarande konsumtionsmönster. Detta kommer vi bl.a. göra genom vår värdekedja som vi kommer att sträva efter att göra så transparent som möjligt så att konsumenterna kan hålla jämna steg med alla processer. Vi vill inte följa det säsongsmönster som de snabba modekedjorna skapar, utan istället skapa projekt snarare än kollektioner. Det är också oerhört viktigt för oss att vi tillverkar produkter som är multifunktionella för att utmana våra nuvarande konsumtionsvanor. Det finns fortfarande mycket att utveckla, många idéer finns på ritbordet och några av dem är kanske lättare sagt än gjort. Hur som helst kommer vi att arbeta för att förskjuta den nuvarande uppfattningen om denna del av branschen, samtidigt som vi gör något funktionellt.”

“Det är viktigt för mig att det jag gör har en funktion och en mening, och inte bara att göra något för att.”

Drömmen

”Min tanke är att allt ska vara transparent. Det är förstås för att jag vill vara öppen om vilka material jag använder och varför. Jag vill veta vem som gör de kläder jag sätter mitt namn på. När jag onekligen möter utmaningar på vägen mot en mer transparent värdekedja, menar jag att det finns mycket mer styrka i att vara öppen om dessa utmaningar än att täcka över dem och säga att du gör saker som du inte alls gör. Jag vill vara mänsklig och äkta när det gäller processen eftersom jag tror att detta ger en trovärdighet som vissa märken har tappat längs vägen. Det finns fortfarande en lång väg att gå, men jag vill hellre göra något äkta och inte få en slutprodukt än att göra något halvhjärtat som jag inte kan stå bakom.”

“Man kan inte rädda världen ensam, så jag kommer att göra mitt bästa från min sida.”

Var kommer passionen från?

“Det låter som det mest ytliga som finns, men när jag var liten tänkte jag inte på ett visst område jag ville vara i. Jag ville bara rädda världen. Oavsett om det var med filmer, uppfinningar, kläder eller något annat, jag ville bara göra något som också var till fördel för andra än mig själv. Utöver det finns det antagligen också en önskan att bidra med något innan jag försvinner.”

“Jag minns att vi en gång i grundskolan hade ett projekt där vi var tvungna att rita och sy vår egen samling och sedan visa den på en liten catwalk. Jag kommer tydligt ihåg hur jag gjorde en hjärtformad topp i ljusröd sammet som var så liten att den nästan var tvungen att sys direkt på innan jag visade. Även om toppen var mer kreativ än användbar, var det den sjukaste kicken att någonting jag tänkt i mitt huvud plötsligt var en fysisk sak, på en riktig person.”

Manon har alltid varit kreativ och har alltid drömt om att skapa saker. Hennes kreativitet har lett till allt från dikter och berättelser till filmer. Men med tiden har hon insett att det är modebranschen som drar henne mest och vart hon får flest idéer. Manon har alltid velat starta sitt eget, men säger att hon har lagt korsben för sig själv genom att övertänka för många saker, men nu är det dags för något att hända. Hon deltog därför i Innovative Fashion Management, vilket har gjort att motivationen höjdes hos Manon.

Vad inspirerar dig?

Genom åren har Manon inspirerats av många som bland annat har kommit från de olika drömmar och idéer hon har strävat efter. ”När jag var yngre såg jag upp till min mormor. Hon var så cool och graciös på samma gång. Hon hade arbetat hårt för allt hon hade och lärde mig att ingenting ges gratis och att du måste göra dig förtjänt till saker.”

Dessutom har Manon beundrat Audrey Hepburns elegans, Stephen Hawkings enorma viljestyrka och intelligens och Stella McCartney på designnivå, bland annat för att hon aldrig kompromissar med material eller produktion bara för att göra en produkt.

”Samtidigt gillar jag tanken på att se upp till sig själv, även om det kanske låter lite egoistiskt. Jag har en förväntan på var jag skulle vilja vara om fem år och det är den personen jag stretar mot . Om 4 1⁄2 år kommer jag nog att säga samma sak, men det beror på att jag förmodligen aldrig når en punkt där jag är helt nöjd eller känner att jag är klar. Jag tror att ögonblicket du känner att du har utvecklat dig är dagen du glömmer varför du ens började.”

För närvarande inspireras hon av streetwear-märken som Daily Paper, Stampd och Kith, samt rappare från hela världen eftersom de har en råhet i sig. Samtidigt inspireras hon av de mjuka och känsliga intryck man kan få i naturen. Blandningen av motsatser har alltid varit intressant i Manons ögon. Det maskulina mot det feminina, det känsliga mot det råa, det hårda mot det mjuka.

“För några år sedan stötte jag på ett citat från författaren Chuck Palahniuk som lyder ”Vi alla dör. Målet är inte att leva för evigt. Målet är att skapa något som kommer “. Det är viktigt för mig att det jag gör har en funktion och en mening och inte bara att göra något för att.”

Varför deltog du i Innovative Fashion Management?

“Jag valde att delta i kursen eftersom jag tyckte att det lät spännande. Det var ett sätt för mig att komma tillbaka till mitt yrke och uppdatera mina kunskaper samtidigt som jag fick något nytt. Utöver detta gav det mig möjlighet att utöka mitt nätverk med människor som också var i den kreativa industrin. Att träffa de olika talarna vi har haft har gett mig kött på benen och en nyfunnen önskan att gå vidare och skapa mitt eget. Jag har insett hur många käppar i hjulet jag har satt för mig själv och hur man ibland kan behöva hoppa in i hjulet ändå. I slutändan är det “att lära sig genom att göra” och kanske du får några motgångar på vägen, men med det kommer också ovärderlig kunskap som du kan använda senare.”

Skrivet av Caroline Egelund Svarrer
Översatt av Maja Frick