Text: Fanny Isgren
Foto: Diana Gran
Thérèse Hellström arbetar som Fashion Director för CUSTOMMADE, bor i Paris och pendlar mellan Stockholm och Köpenhamn. Visst låter det drömmigt?! Går vi in på hennes instagram möts vi av färgglada outfits, spetsiga klackskor och ett flöde som får oss att drömma bort till Paris. Vi har ställt några frågor till Thérèse om hennes resa in i modebranschen och hennes bästa tips till dem som drömmer om en karriär i modebranschen. 

– Hur startade din resa in i modebranschen? 

Då jag (lyckligtvis!) redan som 12 åring visste att det var i modebranschen jag ville jobba, så såg jag till att arrangera min “praovecka” i skolan hos en välkänd klädbutik. Jag såg till att leverera bästa möjliga resultat och fick sedan direkt ett jobb i butiken. Parallellt studerade jag ekonomi och mode i både Stockholm / London tills jag fick ännu en praktikplats på ett danskt modevarumärke där jag sedan startade min “karriär” inom Fashion PR. På den vägen är det…

– Hur ser en arbetsdag ut för dig? 

Då jag arbetar med många olika saker inom mode – dels som Fashion Director men även PR konsult och modeskribent så är dagarna aldrig sig lika. Jag arbetar från mitt hemmakontor och blandar mina arbetsuppgifter med eventuella möten på stan. Under en dag kan min to do-lista vara allt från att göra en marknadsplan, till att skriva en modeartikel om det senaste trenderna eller förbereda en sociala medier-kampanj.

– Har du varit med om några utmaningar som har varit extra lärorika? 

Oh ja, många! Modebranschen är tuff och det finns många hinder på vägen… Det viktiga tror jag är att försöka tänka ett steg längre och vara trevlig mot alla man möter – du vet aldrig när du behöver någons hjälpande hand! En viktig lärdom jag lyckligtvis fick väldigt tidigt i min karriär var att inte ta sig själv för på stort allvar, man är ju alltid ersättningsbar.

– Vad anser du är viktigt för att lyckas i branschen? 

Personligen så tycker jag att det finns tre nyckelord som man alltid ska ha i bakhuvudet, oavsett om man anställer eller vill bli anställd: hard working, positiv och prestigelös. 

– Vilka är dina bästa tips till dem som drömmer om en framtid i modebranschen? 

Se det inte som en omöjlighet att ta sig in i modebranschen, försök istället att se det från ett större perspektiv – det är inte den lilla inre modekretsen som skapar jobb utan “den yttre” med många spännande positioner. Jag vill även tipsa om att arbeta med något inom mode (exempelvis på en klädbutik) parallellt med studierna då arbetserfarenheten är väldigt viktig för att ta sig in i modebranschen. Sist men inte minst, alla älskar positiva och glada människor – bara genom att visa det så är det nog många modeföretag som kommer vill anställa dig! Det behövs mer sådant i branschen.

Drömmer du också om en framtid i modebranschen? Då är vår kurs Innovative Fashion Management något för dig!