Foto: Pexels
Text: Maja Frick

Böcker finns det gott om och inte minst om mode. Visst är det härligt att öppna en bok och fängslas av dess berättelser, speciellt om den handlar om något man är intresserad av? Här listar vi böcker som du kan läsa om mode, men listan tar inte slut här utan kan göras betydligt längre. Det finns otroligt många böcker du kan köpa eller låna och här hjälper vi dig lite på traven. TIPS, kolla om böckerna finns som ljudböcker om du hellre lyssnar.

Mode – en introduktion: en tvärvetenskaplig betraktelse

Den här boken berör teman om mode, kläder, kropp, representation, makt, ekonomi, identitet och konsumtion. Boken beskriver mode som kulturellt, socialt och ekonomisk fenomen. Här kan du läsa om vilka aspekter som påverkar våra val och vilken effekt mode har på människor. 

Författare: Didrik Gindt & Louise Wallenberg. Utgiven: 2009-09-09

Slow fashion: din guide till smart och hållbart mode

Hållbarhet är ett återkommande område och har blivit en stor del av inte minst modebranschen. I den här boken kan du läsa om hur du får en hållbar garderob och vad du kan göra för att styla om kläder du är trött på eller har gått sönder. Bokens fokus är eftertanke, medvetenhet och miljö. 

Författare: Jennie Johansson & Johanna Nilsson. Utgiven: 2016-09-12

Teorier om mode: stil som historiskt och teoretiskt objekt

Är du intresserad av modets historia och hur begreppet har förklarats genom historien är det här boken för sig. Boken ger dig olika teorier om mode och inleds med modehistoria. Att förklara mode är komplext och författaren av boken skriver att det sammanfattningsvis handlar om konstant förändring, social status, identitet, konsumtion, ekonomi, tid, kön, samhällets organisation och språk.

Författare: Lars Holmberg. Utgiven: 2008-04-01 

Säker stil

Det här är inte bara en bok, utan författarna ha skrivit många böcker inom området. Författarna har även en podd med samma titel. Böckerna har bland annat inriktningarna: “Rätt för din kropp”, “Basgarderoben”, Utmana din garderob” och “Organisera mera”. 

Författare: Ebba Kleberg von Sydow & Emilia de Poret. Utgivna: 2016

100 looks på 20 plagg

Den här boken har kommit fram i en kombination av en modepoddande ingenjör och en etablerad stylist. Författarna fick 20 plagg och skapade 100 looks utifrån dem. Här kan du läsa om hur du kombinerar plagg på bästa sätt för att få unika looks. 

Författare: Jenny Segergren & Frida Zetterström. Utgiven: 2019-09-03

Intresserad av mer kunskap om modebranschen?