Modell, designer och skräddare. Yrken som är vanligast kommer på tal när man pratar om mode. Men det finns fler, många fler. Vi på Innovative Fashion Management har tagit fram en lista med 27 stycken yrkesroller. Vilket intresserar dig mest?

3D-modellör
Som modellör kan du arbeta inom flera branscher, exempelvis bil- och arkitektur. Men även inom mode. Du blir attributmakare eller designar fram prototyper och designer.

Butikschef
Att arbeta som butikschef innebär inte bara att du behöver vara bra som ledare, utan även att du har kompetens inom handel, tillverkningsprocess och textilt management. Jobbmöjligheterna är många då de flesta modebutiker söker någon med spetskompetens.

Damskräddare
De flesta företag behöver en skräddare, så här är jobbmöjligheterna många. Med arbetsuppgiften att sy, konstruera och tillskära damplagg arbetar du efter skräddarsydda mått och hittar rätt material. Ett yrke som passar dig med stort tålamod och noggrannhet.

Designassistent
Som designassistent arbetar du som höger hand till designers. Du hjälper till att planera, skissa och utforma plagg, utefter designers önskan.

Designtekniker
En viktig roll som arbetar med att övervaka fabrikers arbete. Du jobbar oftast mellan design och produktion. Yrket innebär att du kontrollerar kvaliteter och arbetar med 3D, mönsterkonstruktion och konfektionsteknik. .

Direktis
Även kallat technical designer. Du gör designers skisser och förslag till verklighet. Genom att tillföra tekniska specifikationer i olika CAD-program så ser du till att fabriken enkelt kan tillverka plaggen.

E-handelsansvarig
Allt fler butiker digitaliseras, och e-handel tar över marknaden. Som e-handelsansvarig jobbar du med digital försäljning och marknadsföring. Både inom B2B (mellan företag) och B2C (mellan företag och konsument). Du ansvarar för att företagens digitala plattformar och ser till att de är sammankopplade.

Förbehandlare/Färgare/Tryckare/Beredare
En av de viktigare delarna i en textilproduktion är att textilen blir rätt behandlad. I denna yrkesroll arbetar du ofta i laboratorium och ansvarar över den kemiska processen, som ger plaggen rätt skötsel och färgning.

Herrskräddare
Likt damskräddare så är jobbmöjligheterna många även för herrskräddare. Med arbetsuppgiften att sy, konstruera och tillskära herrplagg arbetar du efter skräddarsydda mått och hittar rätt material. Det passar dig med stort tålamod och noggrannhet.

Hållbarhetsansvarig
Ett yrke som blivit allt mer framträdande i modebranschen. Du arbetar med hållbarhetsfrågor. Både sociala, ekonomiska och miljö. Det pratas allt mer cirkulär fashion och ekonomi, återvinning och tillverkares arbetsförhållanden. Som hållbarhetsansvarig ligger ansvaret på att se till att företaget följer måtten.

Imagekonsult
Som image-konsult är du multistylist. Du arbetar med att styla människor, både deras inre och yttre, inför fotograferingar. Lyfter fram helheten i en bild eller video, och ser till att rätt image kommer fram.

Inköpare
Nästan alla företag behöver inköpare, någon som är spindeln i nätet. Yrket passar dig som tycker om att ha många bollar i luften. Du jobbar mellan designersarna, ekonomerna, leverantörerna samt producenterna och har ansvar över kvaliteten på företagets inköp.

Inköpsassistent
En inköpsassistent arbetar tätt tillsammans med inköparen. Du hjälper till med inköpen, men ansvarar även för att de håller miljömässiga och sociala krav.

Konceptutvecklare
Precis som yrket heter så arbetar du med att utveckla och ta fram koncept. Du arbetar med brett ansvarsområde över företagets koncept. Hur butiker ska se ut, vad hemsidan ska visa och hur företaget borde arbeta för att uppnå målen.

Kvalitetstekniker
Som kvalitetstekniker ser du till att kvaliteten håller måtten. Du jobbar med textilproduktioners process och system, och ser till att de beaktar både människan och miljön.

Körsnär
För dig som vill arbeta med päls och skinn är körsnär det rätta yrket. I detta yrke tar du fram plagg som innefattar animaliska material.

Materialutvecklare
Är du intresserad av material är materialutvecklare ett bra yrke. Här testar du dig fram efter nya material, exempelvis mot slitage eller som är mer miljövänliga, som du sedan delar med dig av till tillverkningsteamet

Moderedaktör
Yrket för dig som älskar att vara en kreativ problemlösare med öga för detaljer. Ett av de yrkena med hårdast konkurrens inom modebranschen. Du behöver ha stor kunskap inom material, sömnad- och mönster. Det är även ett jobb som kräver ett brett nätverk och att du är villig att jobba hårt. Modevärlden är i ständig rörelse och företagen på jakt efter personer som skapar mode likt ingen annan.

Mönsterkonstruktör
Som mönsterkonstruktör arbetar du med mått och mönster. Ditt ansvar är att konstruera plagg i detaljnivå och se att de lever upp till kundens förväntningar. Ett yrke som kräver god kunskap i sömnad och att du är bra på att arbeta i grupp. Du kommer ha mycket kontakt med designers och arbeta antingen med mönsterkonstruktion för hand eller på dator.

Produktionsledare
Den som ansvarar för produktionen är produktionsledaren. I den här rollen ser du till att processen fungerar bra, allt ifrån produktion till tillverkning, och leder teamet. Du ser till att alla i teamet har uppgifter och att de arbetar i symbios.

Rekvisitör
Vid inspelning av film eller TV är det rekvisitören som ser till att alla plagg finns på plats. Ditt jobb är att hitta de rätta plaggen för inspelningen och ansvara för att de finns och håller måtten under inspelningsdagen.

Skomakare
En skomakare har hand om all skotillverkning och lagning. Det finns tre olika inriktningar som du kan specialisera dig på: beställnings-, ortopeds- eller reparationsskomakare. Det vanligaste är att reparera skor, och det ovanligaste är ortoped. Att tillverka skor är inte heller så vanligt då det oftast sker i fabrik, men går absolut att arbeta med så länge du erbjuder god service och marknadsföring.

Stylist
För dig som älskar att experimentera, fixa och älskar att inspirera. Yrket passar den som är social, nytänkandei och är redo att jobba mycket. Det är vanligt att arbeta som egen företagare och hyras in av olika magasin, reklambyråer eller filmproduktioner. Du spanar efter trender, hittar unika kombinationer som sänder ut uppdragsgivarens önskade budskap. Som stylist är det till stor fördel att ha stort nätverk för att bredda arbetsmöjligheterna.

Textilingenjör
Modebranschens ingenjör. Genom att kombinera teknik med textil så utvecklar du olika material och maskiner som kan tillverka kläder. Du arbetar även med att leda produktionen och följa upp kvaliteten. Ett yrke som passar dig som är lagspelare och har god ledarskapsförmåga.

Tillskärare
En tillskärare arbetar med att skära ut tygdelar med mönster till olika plagg. Det är även vanligt att du konstruerar mönstret med hjälp av datateknik och sedan skär ut tyget med en bandsågsliknande maskin.

Väskmakare
Yrkesrollen för dig som vill tillverka och laga läderprodukter, som exempelvis handväskor. Du arbetar med olika sorters knivar och symaskiner och tar fram prototyper. Idag är det nästan ingen som anställer en väskmakare, utan arbetet behöver göras som frilansare.

Vävare
Idag arbetar vävare oftast som maskinoperatör på industrier. Du tar hand om maskinerna och ser till att de fungerar som de ska genom att följa bildskärmar och instrumentpaneler. En arbetsroll som även innebär arbetsuppgifter som digitaltryckare, stickare, textilfärgare eller vävlagare, Det finns även vissa roller som innebär att du textilier i handskriven vävstol.

Det finns även flera olika designinriktningar i modebranschen. Exempelvis accessoar-, arbetsklädes-, mode-, sko-, sportklädes- och underklädesdesigner. Genom att utbilda sig, ha ambition, och/eller stort kontaktnät så ökar sannolikheten att skapa karriär i modevärlden.

vår modekurs får du ett bredare kontaktnät med etablerat branschfolk och unika verktyg som du kan ha användning för i branschen. Läs mer här.